ΘΕΜΑΤΑ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

ΚΟΣΜΟΣ - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 1325-1339

Μέρος Ναυτικού  χάρτη του 1325 του Angelino Dalorto
 Ο Angelino "Dalorto" είναι γνωστός για τον πορτολάνο -διάγραμμα συνήθως με ημερομηνία 1325 (αναθεωρήθηκε τώρα στο 1330),ήταν  ιδιωτική κατοχή του πρίγκιπα Corsini σε συλλογή στην Φλωρεντία . Η υπογραφή του ήταν παραδοσιακά ως "Hoc opus fecit Angelinus de Dalorto ano dñi MCCXXV de mense martii composuit hoc" " έτσι η αναθεώρηση του ονόματος" Dulceto "και το έτος στο 1330).

Angelino Dulcert

Ο Angelino Dulcert (1339), πιθανώς το ίδιο πρόσωπο που είναι γνωστό ως Angelino de Dalorto των δεκαετιών του 1320), και του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν μάλλον Angelino de Dulceto ή Dulceti  ή, ενδεχομένως, Αγγελής  Dolcet, ήταν ένας ιταλό – καταλανός  χαρτογράφος στην Μαγιόρκα.

Είναι υπεύθυνος για δύο αξιοσημείωτες 14ο C. Ναυτικά διαγράμματα , το "Dalorto" διάγραμμα του 1325 και το "Dulcert" διάγραμμα του 1339. Το τελευταίο είναι το πρώτο γνωστό Ναυτικό που  έχει  παραχθεί στην Πάλμα , και συνέβαλε  στην ίδρυση του σχολείου χαρτογράφων της Μαγιόρκας . Επίσης πιστεύεται ότι είναι ο συγγραφέας ενός τρίτου χρονολογημένου και ανυπόγραφου διαγράμματος που κατασκευάστηκε  στο Λονδίνο.

Σχεδόν τίποτε δεν είναι γνωστό από τον

 Angelino Dulceti / Dolcet / Dalorto / Dulcert. Μια κοινή παραδοχή είναι ότι ήταν ένας Ιταλός της Λιγουρίας , ο οποίος εκπαιδεύτηκε στην Γένοβα και στη συνέχεια μετανάστευσε στην Μαγιόρκα κάποια στιγμή στο δεκαετιών του 1320 ή 1330s.

Η ταυτότητα και η εθνικότητα των Angelino Dulceti / Dolcet / Dalorto / Dulcert Έχει μια μακροχρόνια θέση της έριδος μεταξύ των μελετητών.

Όσον αφορά χαρτογραφία , δεν κάνει απολύτως καμία διαφορά όπου και γεννήθηκε. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όπου εκπαιδεύτηκε ως χαρτογράφος και όπου ασχολούνται με την επαγγελματική του καριέρα ως τέτοια, και η τοπωνυμία των διαγραμμάτων του δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας σχετικά με την προέλευση της χαρτογραφικής γνώσης του  από Γενουάτικα  τοπωνύμια στο  μοτίβο

 
Χάρτης του  Angelino Dulcert  1339
Ο  Angelino "Dulcert" είναι γνωστός επίσης  και  για τον πορτολάνο με  ημερομηνία 1339. Υπάρχει στην  Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας στο Παρίσι , (B.696). Η υπογραφή του έχει ως εξής:. "ano MCCCXXXVIIII mense Augusto Angelino Dulcert in civitate Maioricarum composuit" Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του,(πορτολάνο)  αποτελείται όχι από μία περγαμηνή , αλλά σε δύο περγαμηνές  σελίδες, ενώνονται ως ένα ενιαίο χάρτη, διαστάσεων 75 × 102 εκατοστά.

 Τον 20ο αιώνα , ένας τρίτος χάρτης έχει προκύψει, ο οποίος είναι υπογεγραμμένος και ο οποίος συχνά αποδίδεται στο Angelino Dulceti / Dolcet / Dalorto / Dulcert λόγω των χαρακτηριστικών του. Πραγματοποιείται έρευνα από την Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο, (Add.MS.25691). Δεν πιστεύεται ότι έχει κατασκευαστεί  κάπου στο 1340 όπως το έθεσαν, αν και ορισμένοι ερευνητές έχουν προτείνει ότι μπορεί να προηγείται ακόμα και του 1325 χάρτη του Dalorto.



ΚΟΣΜΟΣ -ΑΦΡΙΚΗ 1630



ΑΦΡΙΚΗ  ΤΟΥ ΟΛΛΑΝΔΟΥ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΥ Willem Janszoon Blaeu  ΕΤΟΣ 1630

ΚΟΣΜΟΣ - ΑΣΙΑ -ΤΑΡΤΑΡΙΑ


ΚΟΣΜΟΣ - ΚΟΣΜΟΓΡΑΦΙΑ -ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΕΛΛΑΡΙΟΣ


Talavera -Αυτός ο χάρτης είναι ένα αντίγραφο από μια πλάκα από τον Ελλήνο ολλανδό μαθηματικό και κοσμογράφο  Ανδρέα Σελλάριο -Cellarius   Macrocosmica, Είναι ένας πολύ αγαπητός στην εποχή του με τον  ουράνιο άτλαντα που είχε δημοσιευθεί περίπου το 1660 κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής της ολλανδικής χαρτογραφίας. Το κομμάτι είναι μια ερμηνεία του Έλληνα αστρονόμου και η  άποψη του Πτολεμαίου του σύμπαντος και τις  ουράνιες τροχιές. Περιλαμβάνει πίνακες και πορτρέτα με τον αστερισμό των μυθικών πλασμάτων.

ΚΟΣΜΟΣ -ΑΤΛΑΣ MERCATOR 1569

ΚΟΣΜΟΣ ΑΤΛΑΣ  ΤΟΥ MERCATOR  - ETOΣ 1569

ΚΟΣΜΟΣ -ΑΣΙΑ - ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΣΧΑΣ 1551

ΕΤΟΣ  1551_Venice_Gastaldi-Descriptione_de_la_Moscouia

ΚΟΣΜΟΣ- ΑΤΛΑΣ - ΒΑΡΒΑΡΙΑ


 Ο ΑΤΛΑΣ ΤΟΥ ΜΠΑΤΙΣΤΑ ΑΝΙΕΖΕ

Ο Battista Agnese (περ. 1500 - 1564 ) ήταν ένας χαρτογράφος από τη Δημοκρατία της Γένοβας , ο οποίος εργάστηκε στη Βενετική Δημοκρατία .
Το 1525 ετοίμασε μια πρόωρη χάρτη της Βαρβαρίας , που βασίστηκε στα γεωγραφικά δεδομένα, που διηγείται την Paolo Giovio ο Πρέσβης της Ρωσίας Δημήτριος Γερασίμωφ
Από Το εργαστήριο που παράγονται ι τουλάχιστον 71 άτλαντες χειρόγραφοι μετά  διαγραμμάτων στην θάλασσα μεταξύ 1534 και 1564 , εξακολουθεί να έχει μια  λεπτή χειροτεχνία. Οι χάρτες που περιλαμβάνονται κανονικά γεωγραφικό πλάτος , αλλά όχι  μήκους , μαζί με τα διάφορα διακοσμητικά στοιχεία.
Ένα από τα πιο γνωστά έργα του Agnese είναι ένας άτλαντας του κόσμου που ανατέθηκε από τον Charles V, για το γιο του, Φίλιππο Β ' . Προφανώς το  παρήγαγε περίπου  το 1542 , απεικονίζει την Μπάχα Καλιφόρνια σωστά ως χερσόνησο . (60 χρόνια αργότερα χαρτογράφοι άρχισαν να δείχνουν Καλιφόρνια ως νησί.)
Στον Agnese άρεσε να ενσωματώσει τις νέες γεωγραφικές ανακαλύψεις στους χάρτες του. Για παράδειγμα, αυτές  που περιλαμβάνονται στον παγκόσμιο χάρτη του είναι η διαδρομή του ταξιδιού του Φερδινάνδου Μαγγελάνου , και τη διαδρομή προς το Περού μέσω του Ισθμού του Παναμά , όπου «βρέθηκε » ένα μεγάλο μέρος του  ισπανικού  χρυσού  .

                                                                                      η ΒΑΡΒΑΡΙΑ

 Δημήτρης Γερασίμωφ γεννημένος ή το  1465, ή  μετά το 1535), ήταν Ρώσος μεταφραστής, διπλωμάτης και φιλόλογος, παρείχε, επίσης, μερικές από τις πρώτες πληροφορίες για την Βαρβαρία κατά την  Αναγέννηση 


Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΟΣ ΑΤΛΑΣ


Ο Καταλάνικος Άτλας , ένα αριστούργημα της εποχής του, είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος χάρτης της μεσαιωνικής περιόδου και από τις καλύτερες εργασίες που προέρχονται από το σχολείο χαρτογράφων της Μαγιόρκας. Είναι επίσης ο πρώτος γνωστός χάρτη που  δείχνει την ένταση των ανέμων .
Κατασκευάστηκε  μάλλον το 1375 (η ημερομηνία που εμφανίζεται στο αέναο ημερολόγιο που συνοδεύει τους χάρτες) και αποδίδεται, αν και χωρίς βεβαιότητα, στον  Καταλανό εβραϊο χαρτογράφο  από την  Μαγιόρκα, Αβραάμ Cresques, ο Άτλας ήταν ήδη καταγεγραμμένος  στη βιβλιοθήκη του Καρόλου του V, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο από τον Gilles Malet και αντιγράφεται από τον Jean Blanchet το 1380. Είναι σήμερα στη Βασιλική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (σήμερα Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας) από την εποχή εκείνη.
Σελίδα 1 Το έργο ξεκινά με μια περίληψη των 30 ημερών από την ενός σεληνιακού μήνα και δύο κυκλικά διαγράμματα.
Ο Καταλάνικος Άτλας αρχικά αποτελούνταν από 6 φύλλα περγαμηνής διπλωμένα κάτω από τη μέση, βαμμένα σε διάφορα χρώματα συμπεριλαμβανομένου του χρυσού και του αργύρου. Τα φύλλα τώρα έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ. Κάθε μισό φύλλο έχει τοποθετηθεί από τη μία πλευρά από πέντε ξύλινα πάνελ. Το πρώτο μισό του πρώτου φύλλου και το δεύτερο μισό του τελευταίου φύλλου είναι τοποθετημένα στο εσωτερικό πίνακα  ενός ντοσιέ με  καφέ δέρμα. Κάθε μέτρα είναι περίπου 65 × 50 cm. Το συνολικό μέγεθος είναι κατά συνέπεια 65 Χ 300 cm.

Τα πρώτα δύο φύλλα περιέχουν κείμενα στην καταλανική όπου  καλύπτει την κοσμογραφία, την αστρονομία και την αστρολογία. Τα κείμενα αυτά συνοδεύονται και από απεικονίσεις. Τα κείμενα και η εικονογράφηση τονίζουν το σφαιρικό σχήμα της Γης και την κατάσταση του τότε γνωστού κόσμου. Επίσης, παρέχουν πληροφορίες για τους ναυτικούς για τις παλίρροιες το χρόνο και τη νύχτα..  Παρουσιάζει, επίσης, πολλές θρησκευτικές αναφορές, καθώς και μια σύνθεση του μεσαιωνικού mappae mundi (Ιερουσαλήμ που βρίσκεται κοντά στο κέντρο) και τη λογοτεχνία με ταξίδια του χρόνου, κυρίως το Βιβλίο του Μάρκο Πόλο των θαυμάτων και τα ταξίδια του Sir John Mandeville. Πολλές ινδικές και κινεζικές πόλεις μπορούν να προσδιοριστούν. Τα επεξηγηματικά κείμενα και έκθεση τελωνειακών στοιχείων όπως  περιγράφεται από τον Marco Polo αλλά και τον κατάλογο των τοπικών οικονομικών πόρων, αληθινά ή φανταστικά.


Σελίδα 2  Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να βρείτε δύο ημερολόγια, ένα ηλιακό και ένα σεληνιακό, που περιβάλλεται από τις τέσσερις εποχές.
Σελίδα 3 & 4 Τα φύλλα καλύπτουν όλο το γνωστό κόσμο τον 14ο αιώνα, από 10 º έως 60 º βόρειου γεωγραφικού πλάτους.
Σελίδα 5 Κατεύθυνση προς τα δυτικά, ο τρίτος χάρτης ξεκινά με τον κάτω ρου του ποταμού Βόλγα και χαρακτηριστικό στόματα της στην Κασπία Θάλασσα. Ο Καύκασος, τον ποταμό Ευφράτη και της Αραβικής Χερσονήσου πλήρης από βορρά προς νότο το γεωγραφικό προσδιορισμό του εν λόγω χάρτη.
Σελίδα 6 Η έλλειψη γεωγραφικών πληροφοριών αντισταθμίζεται από πλούσια διακοσμητικά στοιχεία, συμπληρώνοντας το κενό συναίσθημα, και τη τροφή στην περιέργεια των μεσαιωνικών ανθρώπων σχετικά με το μυθική τεράστια γη της Κίνας.
Η μορφολογία του εδάφους και η υδρογραφία δεν είναι τυπικά άλλων χαρτών όπως εδώ .














ΚΟΣΜΟΣ - ΦΡΑ ΜΑΟΥΡΟ ΕΝΕΤΟΥ 1

Ο Χάρτης Φρα Μάουρο σαν  κανονικό προσανατολισμό έχει τον Νότο όπως οι μουσουλμανικοί της εποχής. (Νότος στην κορυφή).ANTIGRAFO ΑΠΟ ΤΟΝ W. FRASER 1804



Ο χάρτης, του Φρα Μάουρο "θεωρείται το μεγαλύτερο μνημείο της μεσαιωνικής χαρτογραφίας", σύμφωνα με Roberto Almagià, είναι ένας χάρτης που φτιάχτηκε  γύρω στο 1450 από το ενετό μοναχό Φρά Μάουρο  . Πρόκειται για μία κυκλική πλανίσφαιρα  σε περγαμηνή με ένα ξύλινο πλαίσιο, περίπου δύο μέτρα σε διάμετρο.
Ένα αντίγραφο του χάρτη του κόσμου που έγινε από τον Φρα Μάουρο και τον  βοηθό του Αντρέα Bianco , ο οποίος ήταν ναυτικός  και χαρτογράφος, στο πλαίσιο μιας επιτροπής από τον βασιλιά Afonso V της Πορτογαλίας . Το αντίγραφο αυτό ολοκληρώθηκε στις 24 Απριλίου 1459, και εστάλει  στην Πορτογαλία , αλλά δεν κατάφερε να επιβιώσει μέχρι σήμερα.
Ο χάρτης ανακαλύφθηκε στο

ΚΟΣΜΟΣ - ΦΡΑ ΜΑΟΥΡΟ ΕΝΕΤΟΥ 2






ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΤΗΝ ΛΕΞΗ  «ΕΛΛΗΝΙΚΟ »ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΕΜΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ..ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ .

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Η ΠΟΛΗ ΠΕΡΙ  TO 1500  NEO BYZANTIO ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΕΔΩ -ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Braun Hogenberg_I_51_b

ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΣ ΟΧΥΡΑ 1572

Camocio_1572_dardanelles_asia_m   ΟΧΥΡΟ ΠΟΥ ΦΎΛΑΣΣΕ ΤΟ ΣΤΕΝΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ ΤΟ 1572 ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ  ΟΧΘΗ
Camocio_1572_dardanelles_europe_m ΤΟ ΟΧΥΡΟ ΠΟΥ ΦΥΛΑΣΣΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΧΘΗ